10 millió fa - KEDVES 10 MILLIÓ FÁSOK!

HU | EN
KEDVES 10 MILLIÓ FÁSOK!

Hosszú lesz. de remélem, lélekemelő.

A sorsformáló 2020 az első teljes évünk tehát, amit immáron 160 települést összefogó közösségünkkel közösen dolgoztunk végig a 10 millió Fában. A magam, de a szakértői és központi csapat nevében is elmondhatom, hihetetlenül szép és kimerítő év volt. Enyhén szólva sem átlagos. Mindannyian extra terheket vittünk, és extra eredményeink vannak.

Napok óta játszom magamban, hogy fölidézem a 10 millió Fa január 15-i országos sajtótájékoztatójának hangulatát, lelkesültségét. Olyan érzés visszagondolnom rá, mintha 10 éve történt volna. Nagyon-nagyon a múltban, egy másik világban.

Mi ott akkor az országos közösség nevében 150.000 Fa elültetését céloztuk meg erre az évre. Nyilvánosan ennyit vállaltunk fel.

Két hóapal később, lényegében a tavaszi ültetések kezdetére időzítve, beütött a karantén!

Mégis, mintegy a fele sikerült!

Itt Magyarországon legkevesebb 62.858 az ültetéseink száma a kezdetek óta, s ebből valamivel több, mint 50.000, fa. Tavasszal 22ezret, most ősszel szintén több mint 20 ezer körül (mai állás szerint 20.426db) számban ültettünk. (11361 fa, 9065 cserje).

Nem Magyarországon pedig, s ez legyen egy későbbi meglepetés, további 15.000 fát. Összesen tehát több mint 77ezret.

Én nem szégyenkezem.

“A Margitszigeten közel 9000 fa található” - írja az evfaja.okotars.hu oldal, vagyis közel 8 Margitszigetnyi fát ültettünk mostanáig. Szerintem ez nem csekélység. Sőt! Büszke vagyok magunkra, Rátok, a képviselőinkre, közösségeinkre, szakértőink és szervezői központi önkénteseink munkájára, és büszke vagyok az ország akár legtávolabbi pontján is hozzánk csatlakozó, hívószavunkra mozduló önkénteseinkre. Büszke vagyok, hogy nemcsak ültetést, de utógondozást is szerveztek, hogy nemcsak fákat, de gondolatokat is ültettek. Mindenkire, aki a 10 millió Fa eszméjét közvetítve tesz egy jobb világért, utódaink remélt jobb létezése érdekében. Ez az egész, - és elnézést ezért, de, nem szűnök meg csodálkozni, lenyűgöződni, - számomra egy csodálatos álom megvalósulása.

Nagyon köszönöm, hogy vagytok, hogy jöttök, egyeztettek, a közös ügynek adjátok a tehetségeteket, időtöket, eszeteket, szuper képességeiteket. Különösen hálás vagyok a legközvetlenebb munkatársaimnak, Franciskának, a szakértőknek, a központi szervező csoport tagjainak.

Látom, hogy egyes képviselőink milyen emberfeletti munkát végeznek. És azt is, hogy ez az alig másféléves szerveződés mind szakmailag, mind ökológiailag milyen fontos dolgot tesz.

Tesz! Nem gondolkozik rajta, nem tépelődik, nem elhesegeti a gondolatot, hanem cselekszik! Gondoljatok bele, hány és hánymillió ember éli meg a tehetetlenség szorongató érzését. Mi viszont azt, hogy a létezésünk, a napi fáradozásaink, összefogásunk nem valami csacska felszínességre irányul, mint a fogyasztássujtotta emberiség túlnyomó részének figyelme, nem a Föld ellen irányuló valamilyen önző biznisz felvirágzását szolgáljuk, hanem a tevékenységünknek mélyen megalapozott ÉRTELME van! És méltósága. Szolgálunk a jövő számára!

Számomra pusztán a tény, hogy másfél év alatt összeverődött önkéntes gárdánkkal mostanra önálló arculatunk lett, hogy van weboldalunk, bővülő közösségünk, és egy bitangerős márkát is létrehoztunk, a csoda maga. Ugyanakkor ebben a csodában - cseppben a tenger alapon - megmutatkozik hogy az alapítványunk előtt hatalmas siker lehetősége áll! Kizárólag rajtunk múlik: tudunk-e, akarunk-e eljutni a csillagos égig? Eljutni a tizedik millió fáig? Én tuti megyek

Mélyen hiszem, hogy nem leszek egyedül. Hogy ebben a véletlenszerűen szerencsés csillagzat alatt kialakult országos közösségben, amelyben talán nem nyúlós-ragadós dolog, hanem helyén értékelhető és kimondható, fontos kovász egymás tisztelete, elismerése, sőt a legerősebb kötőanyag, a szeretet, amely mint a kimondott célunk (10 millió fa!) mellett a másik legfontosabb motívum, hatalmas megóvandó érték.

A 2020 vége fordulópont. Elképesztően fiatal szervezet a miénk. Másfél év, semmi. És másfél év elég volt, hogy egy világot teremtsünk. Sejtjeiben, kezdeti állapotában, de új világot, aminek hatalmas távlatai vannak. Ökológiailag és erkölcsileg egyaránt. Magam erősen megélem, hogy milyen távlatai lehetnek a 10 millió Fának egyénileg, és azt is, hogy a közösségünk számára, azon keresztül pedig a társdalmunk felé.

Fordulópont, amelyben most Karácsony ünnepe körül fontos új dimenziók nyíltak

Az egyik, hogy a magyarországi ültetéseink mellé odatehetjük az első határon kívüli, trópusi ültetésünket is, amit Indonéziában, Lombok szigetének déli részén a Bumbangi öböl dagálysávjában, a helyi 10 millió Fa képviselő, Gauder Márk szervezésében sikerült a Karácsony előtti időszakban lebonyolítani. Nem elsősorban a trópusi ártéri mangrove csemeteültetések számszaki lehetőségei (most pld. 15ezer Fa) jelentik elsősorban az új dimenziót, hanem azzal kecsegtetnek, hogy a szervezetünknek lesz nemzetközi kifutási lehetősége - mind szervezetileg, mind szakmailag. Ebben partnerünk a Márk által alapított helyi szervezet a Palmtri-Pagar Alam Lestari Alapitvany, valamint a helyi Állami Erdészeti Hivatal, a Bumbangi Földműves Szövetkezet, és a hadsereg Polgári Biztonsági Szolgálata.

Kezdettől tudjuk jól, hogy a faültetés, túl azon, hogy közösségforrasztó öröm, kiváló családi program, különösen covid járvány idején, szépíti az életünket, a környzetünket, megfogja a port, stb., elsősorban mint a Föld klímáját, a jövőnket veszélyeztető széndioxid túltengéssel szemben a leghatékonyabb védekezési mód. Vagyis a helyben megélhető értékein túl globális kérdés. Mi, magyarországi 10 millió Fások itt, a helyi körülmények között működünk. Lokális választ adunk a globális problémára. És ugyanerre adhatunk érvényes választ a világ másik felén is, ha meg tudjuk szervezni.

Azt is tudjuk, hogy míg mi egy szabadgyökerű fácska elültetése kedvéért akár egy órát is kell ásnunk a kőkemény talajban, máshol, trópusi területeken, az ültetés szaporábban tud lezajlani. Nem véletlen, hogy a világ nagy faültető szervezetei kiteszik lábukat Afrika, Közép-Amerika, Dél-Kelet Ázsia trópusi térségeibe, hogy a nagy kibocsátók által a levegőbe eresztett széndioxidmegkötési versenyfutásban eredményesebbek lehessenek.

Nekem ez kezdettől célom, vágyam és szándékom volt.

Ami most Gauder Márk barátunk tevékenysége folytán Indonéziában, Lombok szigetén történik, pontosan ezt célozza.

A Karácsonyfa alá még épp időben beérkezett idei szép eredmény csak a kezdet volt. Pár hét múlva, januárban a sziget északi részén, Gangga térségében partvédelmi bambusz ültetés zajlik majd két folyó partján, aztán pedig 4HA erdősítés innen nem messze, Kayangan térségében. Majd újra dél! A mostani öböl-beli helyszínhez közel Bumbang térségében szintén erdősités lesz, melynek a nagyságrendje még nem végleges, de szintén HA-rokban mérhető.

A tervezett program ezt követően egy szigettel odébb, Sumbawán folytatódik, ahol Sekongkan térségében 27Ha erdősítés várható nem állami, hanem magánterületeken. Az ehhez közeli Jelenga térségben 7HA, szintén privát földterületen, ugyancsak erdősites van tervben, majd Lombok sziget fővárosában Mataramban útszeli faültetések. És még persze bővülhet a program, ahogy ezt Gauder Márktól megtudtuk, hála a La Niña-nak, ami miatt iden korabban jöttek az esők. Hogy az együttműködésünk mi mindenben tér ki még a jövőben, azt a mostantól kialakuló gyakorlat fogja megszabni. Kitérhet ökológiai, erdészeti szakmai, emberi erőforrás kérdésekre, és financiálisakra is.

A mostani mangrove erdő ültetés három fázisban zajlott. Másfél hónapja történt az első, jó két hete egy, pár nappal ezelőtt pedig az utolsó ültetés: alkalmanént 5-5000 csemetével. Itt folytatódni fog még a visszatelepités olyan területeken, ahol eredetileg is volt mangrove, csak a helyi szokásoknak megfelelően kivágták téglaégetésre céljából. A heteken át elhúzódó műveletekben 108 helyi földműves vett részt.

A mangrove kb 1000db hosszúkás hegyes magot hullajt el, amiből statisztikailag 1 mag éppen úgy esik, hogy beleáll a sárba és kihajt. A többit elviszi a dagály. Ezeket gyűjti a Földműves Szövetkezet, amelyeket aztán az ültetők először bujtatnak, hogy mind meggyökeresedjen, majd ezt ültetik ki. Ilyen módon biztosítható, hogy a magok 80%-a megmaradjon, fává nevelkedjék. A mostani indonéziai fásítási programba beszáll az erdészeti hatóság a bujtások előnevelésével. Gauder Márk szervezi az önkenteseket valamint a helyi lakosság előzetes környezetvédelmi oktatását, hogy a csemetéket ne vágják ki kétéves korukban téglaégetés céljából.

Mostantól kezdve a 10 millió Fa hazai önkéntesei számára, különösen ha majd túljutunk a covid miatti korlátozásokon, kinyílik a lehetőség, hogy az itthon passzív téli időszaban, belső pályázaton keresztül, szakmai és ökológus csoportjaink menjenek önkénteskedni az indonéziai fatelepítési munkálatokhoz.

Kedves 10 millió Fások! Kimondhatatlan jóérzés hogy az egészéves covidos sárdagasztás után nem szomorú, kudarcokat soroló zárszámadásra kényszerültem, hanem a minden ágazatot lebombázó körülményekkel szembeni gyönyörű, kiemelkedő ereményekről, s a szakmai, erkölcsi sikereken túl némi kézzelfogható, megélhető eredményről is beszámolhatok.

Országos közösségünk valamennyi önkéntesét sok szeretettel ölelelem. Nagyon Boldog és Eredményes Újesztendőt kívánok!

Hálával és a szokásos lelkesítéssel: Ültessünk!

Iván

Adományozz
Felajánló
Felajánlás típusa
Fa mérete?
Felajánlás részletezése
Megjegyzés
Elküldés
Köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!
Bezárás
Te is ültettél?
Elküldés
Köszönjük, ellenőrzés után kikerül az ültetés az oldalra!
Bezárás
Regisztráció
Belépés
Belépés
Regisztráció
Támogass
A vállalásunk, 10 millió fa elültetése nem csak hatalmas munka de nagyon sok pénzbe is fog kerülni ezért örömmel veszünk minden anyagi hozzájárulást, amit az alábbi számlaszámra való utalással lehet megtenni:
10 millió Fa Alapítvány
székhely: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19
Magnet Bank 16200106-11648804
SWIFT, BIC: HBWEHUHB Külföldről: Iban: HU02 16200106-11648804-00000000
SWIFT, BIC: HBWEHUHB
ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ A 10MILLIOFA.HU WEBOLDAL HASZNÁLATÁHOZ
A Tájékoztató célja, hogy a honlap látogatói és felhasználói számára tömören és közérthetően bemutassa a honlaphoz kapcsolódó adatkezelést és azokat a lényeges kérdéseket, amelyek fontosak lehetnek az Ön személyes adatainak védelmével kapcsolatban.
A 10Milliofa.hu weboldalt a 10 Millió Fa Alapítvány üzemelteti. A 10 Millió Fa Alapítvány jelen nyilatkozatával tájékoztatja a honlap látogatóit és felhasználóit adatkezelési gyakorlatáról, az adatok védelme érdekében megtett szervezési és technikai intézkedéseiről és a felhasználókat jogérvényesítési/jogorvoslati lehetőségeikről. Amikor a A 10Milliofa.hu szolgáltatásait használja, az adatkezelőre bíz személyes adatokat.
1. Az adatkezelő adatai, elérhetősége
10 Millió Fa Alapítvány (székhely: székhely: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19; e-mail: 10milliofa@10milliofa.hu)
2. A kezelt adatok köre
A honlap megtekintése során a technikai működés miatt automatikusan rögzítésre kerül a felhasználó látogatásának kezdő és befejező időpontja, illetve egyes esetekben - a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző, az operációs rendszer adatai és a felhasználó IP címe, illetve annak az oldalnak a neve, ahonnan a felhasználó érkezett. Ezen adatokból a rendszer automatikusan statisztikai adatokat generál. Az üzemeltető ezen adatokat nem kapcsolja össze más személyes adatokkal, kizárólag a statisztikák elkészítésére használja.

A 10Milliofa.hu honlap a látogatók számítógépére cookie-t küld. A cookie többek között a felhasználóknak történő automatikus üzenetek megjelenítése miatt szükséges. A cookie-kat kereskedelmi célra a 10 Millió Fa Alapítvány nem használja.

Bárki látogathatja a honlapot anélkül, hogy a technikailag automatikus adatkezelésen túl bármilyen személyes adatokat kellene megadnia. Kérdések, támogatás és egyéb megkeresések esetén a felhasználó nevét, címét, telefonszámát, email címét a 10 Millió Fa Alapítvány kizárólag kapcsolattartási célra használja. A 10 Millió Fa Alapítvány a személyes adatokat nem teszi hozzáférhetővé a honlap más látogatói számára. Amennyiben Ön támogatja a 10 Millió Fa Alapítvány, bármilyen fizetési eszköz útján, a 10 Millió Fa Alapítvány kezelésébe kerülhet neve, bankszámlaszáma és a támogatás (adomány stb.) összege, valamint átutalás ideje.
3. Az adatkezelés jogalapja
A honlap használatához megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával, a jelen tájékoztatás ismeretében történik. A 2. pontban megjelölt személyes adatok kezelésének jogalapja a felhasználók önkéntes hozzájárulása.
4. Az adatkezelés céljai
Weboldal látogatói adatok - A látogatás időpontja, az IP cím, valamint a böngésző és operációs rendszer adatainak felvétele és tárolása a rendszer működésének sajátossága, kezelésük technikailag elengedhetetlen, kizárólag statisztikai célokból történik.

Támogatás - 10 Millió Fa Alapítvány kezelésébe adott személyes adatok kezelésének a célja, hogy az adatkezelő (10 Millió Fa Alapítvány) a szolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében a szolgáltató és az érintett közötti kommunikációt szavatolja. A személyes adatokat a 10 Millió Fa Alapítvány eltérő célra nem használja és bizalmasan kezeli.

Ezen adatok összesített, statisztikai célú felhasználására kerül sor. Az adatkezelő a megjelölt céloktól eltérő célra a személyes adatokat nem kezeli. Az így megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával történik.
5. Az adatkezelés időtartama
A session ID-k a böngésző bezárásakor automatikusan törlődnek. A felhasználó a saját cookie-ját bármikor törölheti. A cookie-k automatikusan törlődnek a böngésző beállításától függően. Amennyiben Ön hozzájárult ahhoz, hogy adatait hírlevél vagy támogatói kommunikáció céljára használjuk, ezen adatokat addig tároljuk, míg arról Ön másként nem rendelkezik vagy a hozzájárulást Ön vissza nem vonja.
6. Az adatokhoz hozzáférők köre, adatfeldolgozók
A felhasználók által megadott személyes adatokhoz, valamint a technikai működés miatt automatikusan megismert adatokhoz kizárólag az adatkezelő munkatársai férhetnek hozzá. Az automatikusan generált adatokhoz adatfeldolgozóként a szerver üzemeltetője a BIT Monkey Creative Group is hozzáfér.
Személyes adatokat harmadik személyeknek az adatkezelő nem ad át, kivéve akkor, ha a felhasználó olyan célból adta meg személyes adatát. Így kérdés esetén a 10 Millió Fa Alapítvány munkatársai, támogatás esetén pedig a szerződő bankok hozzáférnek a felhasználó által küldött információhoz és személyes adatokhoz.
A törvényben előírt, kötelező adattovábbítások esetén a 10 Millió Fa Alapítvány az egyes hatósági adatkérések teljesítése előtt minden egyes adat tekintetében megvizsgálja, hogy valóban fennáll-e az adattovábbítás jogalapja, és szükség esetén kikéri az adatvédelmi hatóság véleményét. A felhasználó bármikor jogosult módosítani a megadott adatokat. Nem nyilvános, és harmadik személy számára nem hozzáférhető az érintett e-mail címe.
7. Az érintettek személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogai
Tájékoztatáshoz való jog Ön jogosult arra, hogy a 10 Millió Fa Alapítvány – az adatkezelést megelőzően, vagy legkésőbb az első adatkezelési művelet megkezdését követően haladéktalanul – tömören, átláthatóan és közérthetően tájékoztatást kapjon az adatkezelés lényeges kérdéseiről, az Ön által gyakorolható jogokról, valamint a jogérvényesítési/jogorvoslati lehetőségekről. Jelen adatkezelési tájékoztatás ezen előzetes tájékoztatáshoz való jogára tekintettel került közzétételre.

Hozzáférési jog
Személyes adataik kezeléséről minden érintett tájékoztatást kérhet. Az adatkezelő kérésre 30 napon belül írásban tájékoztatást ad az érintettnek az általa kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Mindezeket a jogait csak előzetes azonosítást követően tudjuk biztosítani. Ezért kérjük, hogy az adatkezeléssel összefüggő kéréseit, nyilatkozatait, panaszait jelentse be a 10 Millió Fa Alapítvány valamely elérhetőségén (cím: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19; email: 10milliofa@10milliofa.hu) Készüljön fel rá, hogy jogainak gyakorlásához szükség lesz személyazonosságának igazolására.

Helyesbítés és törlés
Az érintettek írásban kérhetik a személyes adataik (vagy azok egy részének) módosítását és törlését. Ezen kérésekre az adatkezelő a lehető legrövidebb időn, de legfeljebb három héten belül visszajelzést küld. Törlés abban az esetben lehetséges, ha az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja. Az e-mailen kért adattörlésre a kifogás megérkezésétől legkésőbb a lehető legrövidebb időn, de legfeljebb három héten belül válaszol az adatkezelő.

Tiltakozás
A felhasználók tiltakozhatnak személyes adataik kezelése ellen, ennek keretében kérhetik személyes adatainak helyesbítését és törlését is az adatkezelő levelezési címén: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19, illetve a 10milliofa@10milliofa.hu e-mail címén.

Adatok hordozhatósága
Az érintettek írásban kérhetik az általuk az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatok rendelkezésre bocsátását, széles körben használt, géppel olvasható formátumban. Az adatkezelő a kérést követően ezt 30 napon belül az érintett számára rendelkezésre bocsátja.
8. Adatbiztonsági intézkedések
A személyes adatokat a Tárhely.eu szolgáltató szervertermében telepített, 24 órás őrzéssel védett szerveren tároljuk. A szerver Budapesten a Váci úton található, a 2. pontban megadott adatokat a 10 Millió Fa Alapítvány ezzel harmadik országba nem továbbítja.
9. Jogérvényesítési lehetőségek
Kérjük a felhasználókat, hogy ha úgy érzik, hogy a 10 Millió Fa Alapítvány megsértette a személyes adatok védelméhez fűződő jogát, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy az esetleges sérelmet orvosolhassuk.

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy igényüket polgári bíróság előtt is érvényesíthetik, vagy kérhetik az adatvédelmi hatóság segítségét is. Erre, valamint az adatkezelő kötelezettségeire vonatkozó részletes jogszabályi rendelkezéseket az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 rendelete (2016. április 27.), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény tartalmazza, valamint az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló a 2001. évi CVIII. törvény 13/A. § tartalmazza.

Ha a személyes adatok védelmére vonatkozó további kérdése van, akkor azt a 10milliofa@10milliofa.hu e-mail címre juttassa el.

A 10 Millió Fa Alapítvány az Ön személyes adatát kizárólag a jelen adatvédelmi nyilatkozat és a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően dolgozza fel. Amennyiben azonban Ön személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban mégis panaszt szeretne tenni, vagy más módon elégedetlen azzal ahogyan az adatait kezeljük, jogában áll a felügyeleti hatóságnál panaszt tenni.
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c; telefon: +36-1-391-1400; e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu)
Bírósági út: az adatvédelmi perek elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható.
10. Kikötés
Az adatkezelő fenntartja a jogot, hogy az adatvédelmi nyilatkozatát megváltoztassa. Erre különösen akkor kerülhet sor, ha a szolgáltatások köre bővül, vagy ha jogszabály azt kötelezővé teszi. Az adatkezelés megváltozása nem jelentheti a személyes adatok céltól eltérő kezelését. Az erre vonatkozó tájékoztatást az adatkezelő 15 nappal előre közzéteszi honlapján.