10 millió fa - ZÖLD LEVELEK No.2.

HU | EN
ZÖLD LEVELEK No.2.

Fák százait, bokrok ezreit ülteti a Ferencvárosban Kovács Anna és az általa vezetett kerületi 10 millió Fa közösség

A 10 millió Fa országos közössége önmagában is ritka képződmény egy széthúzásra szakosodott hazában. Amit pedig Ferencvárosban a szervezet helyi képviselője, Kovács Anna irányítása alatt a közösség összefogásban, hatékony klímavédelemben végez, egészen páratlan. A csoport vezetőjével beszélgettem.

Emlékezzünk csak: a régi főpolgármester, Tarlós István tízéves pályafutásának egyik számottevő eredményeként tízezer elültetett fát tudott felmutatni, valamint azt a kijelentést, hogy Budapest betelt, egyetlen fának nincs hely immár. Ő jó egy éve elköszönt, és azóta csak Ferencvárosban több mint 500 fa és 2400 cserje került a földbe Kovács Anna irányítása alatt. Mégpedig olyan személyi biztosítékokkal, hogy a most elültetett növények ne száradhassanak ki, mint sajnálatosan a Tarlós István kampányhajrájában városszerte elszórt fák jelentős hányada.

Annával heti szintű munkakapcsolatban vagyok, különösen a tavaszi vagy őszi ültetések idején. Beszélgetésünk ezért nem klasszikus interjúhelyszínen, mondjuk, egy kávéház teraszán zajlott, hanem a szokott módon, telefonon. Szobám csöndjét a telefonból kiáradó gyerekzsivaj, tányércsörömpölés szivárványos szilánkjai szórták tele. Anna ugyanis egy hatalmas ültetés másnapján, mosogatás és vacsorakészítés közben tudott kevéske időt szakítani rám egy vasárnap estén. Hogy aztán másnap reggel rohanhasson a gyerekekkel suliba, óvodába, majd a munkahelyére. Esküszöm, nem tudom, honnan lehet ennyi energiája valakinek, hogy képes ennyi mindenre párhuzamosan figyelemmel lenni.

Valamikor a kilencvenes évek elején a délszláv háború szomorú fejezete volt a magyarlakta horvátországi települések közt Szentlászló falu feldúlása. A békésen szundikáló kisközség egy szép napon frontzóna és a szerb irreguláris osztag, Arkan tigriseinek céltáblája lett. A harcokban rejtett képességek mutatták meg magukat a magyarok között, s a falu katonai parancsnoka nem az addigi polgármester vagy a régi párttitkár, netán a pap vagy a tűzoltóparancsnok lett, hanem egy régi szerelő szaki, Pista a traktorállomásról. Ő jut eszembe, valahányszor a 10 millió Fa szervezési munkáiban topmenedzseri képességeit csillogtató Kovács Annára gondolok. Polgári életében alkalmazott egy multinál, családanya, feleség, ellenben a környezetvédelem és az ültetések megszervezése terén valóságos tábornok.

BIA: Fáradt a hangod, Anna.

KA: Igen, azt hiszem, kimondhatom: nagyon elfáradtam. De mindenki, aki az idei Élet Napja-ültetéseken jelen volt. Küzdelmes volt, 46 fát ültettünk. Oszlopos juhart, madárberkenyét, hársat, páfrányfenyőt. Szerteszét a kerületben 28 helyszínen a Kálvin tértől az Aszódi lakótelepen át a Kiserdőig, de mindig csak ott, ahol előzetesen találtunk örökbefogadót. És további 25 helyszínen cserjéket. Összesen 2200 bokrot ültettünk egyetlen nap alatt. Ez hatalmas szám. Mindenki ki van készülve, most extrán elfáradtunk. Azt sem tudom pontosan, hány kerületit tudtam megmozgatni. A felhívásunkra eredetileg ötvenhárom ember jelentkezett. Megkértük őket, hozzanak magukkal néhány rokont, olyanokat, akikkel vírusközösségben élnek, és azokkal ültessenek. Így végül közel százötvenen vettek részt a hatalmas összefogásban. A módszer nemcsak vírusvédelmi szempontból vált be, de ezzel a meghívással a reméltnél sokkal többen csatlakoztak a munkába.

BIA: Miért csinálod mindezt?

KA: Klímaszorongásból. Ez nem hangzik túl pozitívnak. Gyerekeim vannak, és fojtogat a klíma- és ökológiai válság gondolata: mi lesz velük? Amióta ezt a szorongást tettekre váltottam, már nem szorongat annyira. Sőt, van, hogy teljesen eltűnik. Jó kis terápiás dolog cselekedni a passzivitás helyett. Ez az én indokom. De van, aki másért ültet: a meleg miatt, mert szeretne árnyékot. Van, aki a környéket szeretné szebbé tenni. És van, aki imádja a növényeket. Ma már az is hozzátartozik, hogy az ültetés nagyszerű esemény, összeköti az embereket. Pozitív tartalmak, érzelmek vannak benne.

BIA: Ökológus vagy? Hogy kerültél erre a területre? Miért éppen faültetés?

KA: Közgazdász vagyok, sem az ökológiához, sem a botanikához vagy a kertészethez nem volt semmi közöm. Amikor tavaly nyáron megjelent a tízmillió fára vonatkozó felhívásod a Facebookon, két napon belül két értelmes ismerősöm is azzal továbbította, hogy „Anna, ez neked szól!”. Én meg mosolyogtam, nem voltam meglepve. Tudtam, hogy valaki ki fogja posztolni. Természetes volt. Előbb vártam, hogy valaki indítsa el a kerületi közösséget, de ez nem akart megtörténni. Aztán augusztusban írtam a 10 millió Fának. Amikor megkaptam a szerződést, pár napot gondolkoznom kellett. A feladat komplexebbnek tűnt elsőre, mint gondoltam. Voltak benne médiaszereplésre vonatkozó részek. Azóta megszoktam, hogy a semmiből hirtelen bekerülök a tévébe, a helyi rádióba. De elsőre nagyon furcsa volt nyilatkoznom.

BIA: Honnan vannak menedzseri meg logisztikai képességeid? Egy ilyen eseményt összerakni pokoli munka.

KA: Talán ilyen a habitusom: szeretem mindig mindenkinek megmondani, hogy mit kell csinálnia. (Nevet.) Mielőtt közgazdász lettem, projektme­nedzsment­tel foglalkoztam, ezt tanultam. Tudom, hogyan kellene ennek a gyakorlatban történnie, de nem úgy csinálom. (Nevet.)

BIA: Nyilván nem egyedül csinálsz mindent. Hány munkatársad van?

KA: Tizenhat, de a civilségből adódóan nem állandó jelleggel. Mondhatom, hirtelen felindulásból álltak mellém, és elég jól megismertem őket ahhoz, hogy tudjam, kit mivel kell megközelíteni, motiválni. Ki az, akit az utolsó pillanatban is riaszthatok, vagy szombat hajnalban az ágyából tudok kirimánkodni egy váratlan elintézendő miatt. Egy évvel ezelőtt, szintén az Élet Napján 451 fát ültetett a helyi közösségünk, de akkor még nem itt a kerületben, hanem Dunavarsányban, egy horgásztó mellé. Ebből 75 nagyméretű fa volt, a többi csemete. A levegőben lévő szén-dioxid megkötésének kérdése globális kérdés, nem áll meg a kerület határainál. Mivel a 10 millió Fa elsősorban a nagy környezeti fenyegetés elhárítása érdekében szervez ültetéseket, vannak távolabbi ültetéseink is. Ilyenkor a ferencvárosiak kapják magukat, és mennek. November 28-án például Perbálra mentünk, ahol a Capitol lovardával együtt 1200 csemetét tettünk le. Rengeteg hely van, meg tudjuk oldani, hogy az egyes munkacsoportok, családi közösségek ne érintkezzenek, mégis haladjunk, a gyerekeknek pedig jó kint a szabadban, amíg a szülők ültetnek.

BIA: A tavaszi járványhullám idején is ilyen felkészültek voltatok?

KA: Először megijedtünk a vírustól, és lemondtuk az ültetést. Aztán rájöttünk, hogy valamit még így is lehetne tenni a környezetért: ha nem is fákat, de vadvirágos rétet hoztunk létre három helyszínen, például a Haller utca 23–25. előtti zöld sávban. Ez is hatalmas odaadást kívánt. Három héten át minden reggel és este locsoltuk, de augusztusra csodálatosan kivirágoztak a vadvirágaink. Megjelentek a pillangók, a méhecskék. Öröm volt nézni. Azóta pedig hajléktalanszállón és valamennyi kerületi óvodában is ültettünk fákat, telepítettünk ehető dolgokat termő kertet.

BIA: Ütemezett terv szerint haladtok az ültetéssel?

KA: Fákat osztunk, de csak ott ültetünk, ahol van, aki elvállalja az öntözést. Fát ültetni könnyű, fákat életben tartani nagy munka. Hosszú ideig kell csinálni. Tavaly mi, civilek adtuk össze a pénzt a fákra: 540 ezer forintot. És megszerveztük a fák gondozói rendszerét. Mondhatnánk, hogy az önkormányzatnak kéne ültetnie, vagy az államnak, vagy a fővárosnak lenne a dolga, de szerintem egyszerűbb, ha nem egymásra mutogatunk: legjobb, ha mi, a lakók locsolunk. Ezt valahogy elfogadták a ferencvárosiak. Idén, miután meghirdettük a faosztást, úgy jelentkeztek az emberek, hogy szinte bizonygatták: van slagjuk meg vizük, és meg tudják oldani. Most már a közben elkészített saját térképeinkkel jobban előkészítve ültetünk. Utcáról utcára, négyzetméterről négyzetméterre haladva feltérképeztük a kerületet, lehetséges fahelyeket keresve. Miután a városüzemeltetéssel a tulajdoni viszonyokat meg a közműveket egyeztettük, és kijelöltük a következő ültetés helyét, megszervezzük a környéken lakókkal a locsolást. A jelentkezőknek ki kell tölteniük egy szándéknyilatkozatot. Ezután nekik kell elültetniük és öntözniük is a növényt: így épül ki a felelősségérzet és a gondoskodás az emberekben. Így lehet szépen nevelni. A mi közösségünkben nincs rengeteg ember, de akik vannak, azok valóban részt is vesznek a munkában. 2020-ban az önkormányzattól kaptunk 3 millió forintot, ezért senkinek nem kellett a saját pénzét közterületi faültetésre költenie. Csak végeznünk kell a dolgunkat.

(Az interjú eredeti változata megjelent a ferencvárosi önkormányzati lap, a 9Magazin decemberi számában)

Adományozz
Felajánló
Felajánlás típusa
Fa mérete?
Felajánlás részletezése
Megjegyzés
Elküldés
Köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!
Bezárás
Te is ültettél?
Elküldés
Köszönjük, ellenőrzés után kikerül az ültetés az oldalra!
Bezárás
Regisztráció
Belépés
Belépés
Regisztráció
Támogass
A vállalásunk, 10 millió fa elültetése nem csak hatalmas munka de nagyon sok pénzbe is fog kerülni ezért örömmel veszünk minden anyagi hozzájárulást, amit az alábbi számlaszámra való utalással lehet megtenni:
10 millió Fa Alapítvány
székhely: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19
Magnet Bank 16200106-11648804
SWIFT, BIC: HBWEHUHB Külföldről: Iban: HU02 16200106-11648804-00000000
SWIFT, BIC: HBWEHUHB
ÁLTALÁNOS ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ A 10MILLIOFA.HU WEBOLDAL HASZNÁLATÁHOZ
A Tájékoztató célja, hogy a honlap látogatói és felhasználói számára tömören és közérthetően bemutassa a honlaphoz kapcsolódó adatkezelést és azokat a lényeges kérdéseket, amelyek fontosak lehetnek az Ön személyes adatainak védelmével kapcsolatban.
A 10Milliofa.hu weboldalt a 10 Millió Fa Alapítvány üzemelteti. A 10 Millió Fa Alapítvány jelen nyilatkozatával tájékoztatja a honlap látogatóit és felhasználóit adatkezelési gyakorlatáról, az adatok védelme érdekében megtett szervezési és technikai intézkedéseiről és a felhasználókat jogérvényesítési/jogorvoslati lehetőségeikről. Amikor a A 10Milliofa.hu szolgáltatásait használja, az adatkezelőre bíz személyes adatokat.
1. Az adatkezelő adatai, elérhetősége
10 Millió Fa Alapítvány (székhely: székhely: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19; e-mail: 10milliofa@10milliofa.hu)
2. A kezelt adatok köre
A honlap megtekintése során a technikai működés miatt automatikusan rögzítésre kerül a felhasználó látogatásának kezdő és befejező időpontja, illetve egyes esetekben - a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző, az operációs rendszer adatai és a felhasználó IP címe, illetve annak az oldalnak a neve, ahonnan a felhasználó érkezett. Ezen adatokból a rendszer automatikusan statisztikai adatokat generál. Az üzemeltető ezen adatokat nem kapcsolja össze más személyes adatokkal, kizárólag a statisztikák elkészítésére használja.

A 10Milliofa.hu honlap a látogatók számítógépére cookie-t küld. A cookie többek között a felhasználóknak történő automatikus üzenetek megjelenítése miatt szükséges. A cookie-kat kereskedelmi célra a 10 Millió Fa Alapítvány nem használja.

Bárki látogathatja a honlapot anélkül, hogy a technikailag automatikus adatkezelésen túl bármilyen személyes adatokat kellene megadnia. Kérdések, támogatás és egyéb megkeresések esetén a felhasználó nevét, címét, telefonszámát, email címét a 10 Millió Fa Alapítvány kizárólag kapcsolattartási célra használja. A 10 Millió Fa Alapítvány a személyes adatokat nem teszi hozzáférhetővé a honlap más látogatói számára. Amennyiben Ön támogatja a 10 Millió Fa Alapítvány, bármilyen fizetési eszköz útján, a 10 Millió Fa Alapítvány kezelésébe kerülhet neve, bankszámlaszáma és a támogatás (adomány stb.) összege, valamint átutalás ideje.
3. Az adatkezelés jogalapja
A honlap használatához megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával, a jelen tájékoztatás ismeretében történik. A 2. pontban megjelölt személyes adatok kezelésének jogalapja a felhasználók önkéntes hozzájárulása.
4. Az adatkezelés céljai
Weboldal látogatói adatok - A látogatás időpontja, az IP cím, valamint a böngésző és operációs rendszer adatainak felvétele és tárolása a rendszer működésének sajátossága, kezelésük technikailag elengedhetetlen, kizárólag statisztikai célokból történik.

Támogatás - 10 Millió Fa Alapítvány kezelésébe adott személyes adatok kezelésének a célja, hogy az adatkezelő (10 Millió Fa Alapítvány) a szolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében a szolgáltató és az érintett közötti kommunikációt szavatolja. A személyes adatokat a 10 Millió Fa Alapítvány eltérő célra nem használja és bizalmasan kezeli.

Ezen adatok összesített, statisztikai célú felhasználására kerül sor. Az adatkezelő a megjelölt céloktól eltérő célra a személyes adatokat nem kezeli. Az így megadott adatok kezelése a felhasználó önkéntes hozzájárulásával történik.
5. Az adatkezelés időtartama
A session ID-k a böngésző bezárásakor automatikusan törlődnek. A felhasználó a saját cookie-ját bármikor törölheti. A cookie-k automatikusan törlődnek a böngésző beállításától függően. Amennyiben Ön hozzájárult ahhoz, hogy adatait hírlevél vagy támogatói kommunikáció céljára használjuk, ezen adatokat addig tároljuk, míg arról Ön másként nem rendelkezik vagy a hozzájárulást Ön vissza nem vonja.
6. Az adatokhoz hozzáférők köre, adatfeldolgozók
A felhasználók által megadott személyes adatokhoz, valamint a technikai működés miatt automatikusan megismert adatokhoz kizárólag az adatkezelő munkatársai férhetnek hozzá. Az automatikusan generált adatokhoz adatfeldolgozóként a szerver üzemeltetője a BIT Monkey Creative Group is hozzáfér.
Személyes adatokat harmadik személyeknek az adatkezelő nem ad át, kivéve akkor, ha a felhasználó olyan célból adta meg személyes adatát. Így kérdés esetén a 10 Millió Fa Alapítvány munkatársai, támogatás esetén pedig a szerződő bankok hozzáférnek a felhasználó által küldött információhoz és személyes adatokhoz.
A törvényben előírt, kötelező adattovábbítások esetén a 10 Millió Fa Alapítvány az egyes hatósági adatkérések teljesítése előtt minden egyes adat tekintetében megvizsgálja, hogy valóban fennáll-e az adattovábbítás jogalapja, és szükség esetén kikéri az adatvédelmi hatóság véleményét. A felhasználó bármikor jogosult módosítani a megadott adatokat. Nem nyilvános, és harmadik személy számára nem hozzáférhető az érintett e-mail címe.
7. Az érintettek személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogai
Tájékoztatáshoz való jog Ön jogosult arra, hogy a 10 Millió Fa Alapítvány – az adatkezelést megelőzően, vagy legkésőbb az első adatkezelési művelet megkezdését követően haladéktalanul – tömören, átláthatóan és közérthetően tájékoztatást kapjon az adatkezelés lényeges kérdéseiről, az Ön által gyakorolható jogokról, valamint a jogérvényesítési/jogorvoslati lehetőségekről. Jelen adatkezelési tájékoztatás ezen előzetes tájékoztatáshoz való jogára tekintettel került közzétételre.

Hozzáférési jog
Személyes adataik kezeléséről minden érintett tájékoztatást kérhet. Az adatkezelő kérésre 30 napon belül írásban tájékoztatást ad az érintettnek az általa kezelt adatairól, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről (székhelyéről) és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg az adatokat. Mindezeket a jogait csak előzetes azonosítást követően tudjuk biztosítani. Ezért kérjük, hogy az adatkezeléssel összefüggő kéréseit, nyilatkozatait, panaszait jelentse be a 10 Millió Fa Alapítvány valamely elérhetőségén (cím: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19; email: 10milliofa@10milliofa.hu) Készüljön fel rá, hogy jogainak gyakorlásához szükség lesz személyazonosságának igazolására.

Helyesbítés és törlés
Az érintettek írásban kérhetik a személyes adataik (vagy azok egy részének) módosítását és törlését. Ezen kérésekre az adatkezelő a lehető legrövidebb időn, de legfeljebb három héten belül visszajelzést küld. Törlés abban az esetben lehetséges, ha az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja. Az e-mailen kért adattörlésre a kifogás megérkezésétől legkésőbb a lehető legrövidebb időn, de legfeljebb három héten belül válaszol az adatkezelő.

Tiltakozás
A felhasználók tiltakozhatnak személyes adataik kezelése ellen, ennek keretében kérhetik személyes adatainak helyesbítését és törlését is az adatkezelő levelezési címén: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19, illetve a 10milliofa@10milliofa.hu e-mail címén.

Adatok hordozhatósága
Az érintettek írásban kérhetik az általuk az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatok rendelkezésre bocsátását, széles körben használt, géppel olvasható formátumban. Az adatkezelő a kérést követően ezt 30 napon belül az érintett számára rendelkezésre bocsátja.
8. Adatbiztonsági intézkedések
A személyes adatokat a Tárhely.eu szolgáltató szervertermében telepített, 24 órás őrzéssel védett szerveren tároljuk. A szerver Budapesten a Váci úton található, a 2. pontban megadott adatokat a 10 Millió Fa Alapítvány ezzel harmadik országba nem továbbítja.
9. Jogérvényesítési lehetőségek
Kérjük a felhasználókat, hogy ha úgy érzik, hogy a 10 Millió Fa Alapítvány megsértette a személyes adatok védelméhez fűződő jogát, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy az esetleges sérelmet orvosolhassuk.

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy igényüket polgári bíróság előtt is érvényesíthetik, vagy kérhetik az adatvédelmi hatóság segítségét is. Erre, valamint az adatkezelő kötelezettségeire vonatkozó részletes jogszabályi rendelkezéseket az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 rendelete (2016. április 27.), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény tartalmazza, valamint az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló a 2001. évi CVIII. törvény 13/A. § tartalmazza.

Ha a személyes adatok védelmére vonatkozó további kérdése van, akkor azt a 10milliofa@10milliofa.hu e-mail címre juttassa el.

A 10 Millió Fa Alapítvány az Ön személyes adatát kizárólag a jelen adatvédelmi nyilatkozat és a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően dolgozza fel. Amennyiben azonban Ön személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban mégis panaszt szeretne tenni, vagy más módon elégedetlen azzal ahogyan az adatait kezeljük, jogában áll a felügyeleti hatóságnál panaszt tenni.
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c; telefon: +36-1-391-1400; e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu)
Bírósági út: az adatvédelmi perek elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható.
10. Kikötés
Az adatkezelő fenntartja a jogot, hogy az adatvédelmi nyilatkozatát megváltoztassa. Erre különösen akkor kerülhet sor, ha a szolgáltatások köre bővül, vagy ha jogszabály azt kötelezővé teszi. Az adatkezelés megváltozása nem jelentheti a személyes adatok céltól eltérő kezelését. Az erre vonatkozó tájékoztatást az adatkezelő 15 nappal előre közzéteszi honlapján.